Neden ESD Antistatik Kumaş?

          Statik Elektrik Nedir?

Statik elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı, iletken veya yalıtkan iki maddenin temas etmesi ve sonra ayrılması veya sürtünme meydana getirmesi sebebiyle kendiliğinden oluşur. Birbirleriyle temas halinde olan maddeler arasında, temas yüzeyi boyunca elektron transferi olur. Eğer bu iki madde birbirinden ayrılırsa bir tanesinde elektron fazlalığı (negatif yüklenme) ve ötekisinde ise elektron azlığı (pozitif yüklenme) meydana gelir. Haliyle bu iki ayrı yük birbirlerini çekerler ve arada bulunan hava gibi yalıtkan olan bir tabaka boyunca ark (kıvılcım) yaparak deşarj olmak ve yük farklılığını dengelemek isterler. İşte bu ark teşekkülü bazı ortamlarda çok tehlikeli olabilir.

          Statik Elektriğin Tehlikeli Olduğu Alanlar

Çok kolay veya kolay alevlenir sıvılar (Sınıf I ve Sınıf II) statik elektriğin oluşturduğu kıvılcım ile, parlama noktası (Ör. Benzin – 40 ila – 46 derece) çok düşük olduğundan hemen tutuşup alevlenerek yangına sebep olabilir.

Havada asılı kalıp, belirli yoğunluğa ulaşan tozlar yeterli oksijen ve kıvılcım ile patlayabilir. Kömür ve kömürden yapılan ürünler, gıda ürünleri, metal ve alaşımları, lastik veya plastik, ahşap ürünler, tekstil ürünleri, ilaçlar, pestisitlerin işlenmesi patlayıcı toz oluşturabilir. Silolar, ambarlar, toz toplayıcılar ve kanalları, eziciler, kurutucular, fırınlar, karıştırıcılar, konveyörler, filtreler yoğun olarak patlayıcı toz üreten araçlardır. Patlayıcı tozların olduğu ortamda statik elektrik çok tehlikeli olabilir.

Elektronik devreler ve devre elemanları belirli gerilimler altında çalışır. Çalışma aralıkların üstündeki gerilim değerleri elektronik devrelere ve devre elemanlarına zarar verebilir. İnsan vücudunda biriken statik elektriğin devre üstünden deşarj olması durumunda devre yüksek gerilime maruz kalarak bozulabilir.

          ESD Antistatik Kumaş Nedir?

Antistatik kumaşın dokunması sırasında belirli aralıklarla yerleştirilen karbon iplikler insan vücudunda ve kıyafetlerde oluşan statik elektriği üstünden ileterek, statik elektrik birikiminin önüne geçer. Bir nevi insan topraklanmış olur. Bu sayede ani statik elektrik boşalmasıyla oluşan kıvılcımlar engellenmiş olur. Yanıcı gaz ve sıvıların olduğu ortamlarda, patlayıcı toz bulunan ortamlarda, hassas elektronik devrelerle temas edilen işlerde, insan sağlığını korumak ve maddi zararların önüne geçmek için Antistatik (ESD / Elektrostatik Deşarj) Kumaş kullanılması önem taşımaktadır.

 

Havada asılı kalan elyaf tozlarının statik elektriğin oluşturduğu kıvılcım ile parlaması Antistatik Kumaş kullanılarak üretilmiş iş kıyafeti ile önlenebilirdi.

Statik Elektriğin Sebep Olduğu İş Kazaları